Termosztátok összehasonlítása

Elektromos termosztátok összehasonlítása, fűtés vezérlése

Elektromos termosztátok összehasonlítása, a fűtések vezérlése talán a legfontosabb tényező a fűtőtestek fogyasztásának csökkentésében!

Azt már tudjuk, hogy annál gazdaságosabb egy fűtés, minél precízebb a benne lévő termosztát. A gazdaságosság is csak egy szempont, ugyanis komfortérzetet is figyelembe kell venni. Minél kisebb a hőmérséklet ingadozása, annál jobb a komfortérzet. A francia panelek 0,1 C fokos hiszterézissel működnek, azaz szinte folyamatosan a tőlük elvárt szinten tartják a hőmérsékletet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már 0,1 fok hőmérséklet csökkenéskor korrigál a panel, nem engedi leesni 1-2 fokot.

elektromos fűtőpanel vezérléseEgyrészt gazdaságtalanabb visszafűteni, másrészt a helyiségben tartózkodók is észrevehetik a nagy ingadozást. Egyébként a norvég panel is már a gazdaságos 0,5 C fokos hiszterézissel dolgozik.

Fűtési módot vizsgálva is találunk különbségeket. Az Adax NEO konvekciósan fűt, a franciák esetében plusz megoldást is találunk a konvekciós mellett.

A Solius-nak csaknem az előlap teljes felülete infra fűtést biztosít, amely a pozitív élettani hatásokon felül nagyobb hőérzetet, kellemesebb komfortot ad és az átlagtól nagyobb belmagasságú helyiségeket is gazdaságosabban tudja megoldani.

Amíg a konvekciós fűtés a levegőt melegíti, amely köztudottan a mennyezet felé áramlik, addig, illetve üzemidő alatt szinte folyamatosan érezzük az infra kellemesen sugárzó hatását. A NIRVANA a gazdaságosságot a benne helyet kapó kompozit hőtároló kihasználásával tudja biztosítani a konvekciós fűtés mellett. Érzetre leginkább a nagy tömegű vizes radiátorokra hasonlít, amit jól felfűtöttünk 80C fok körüli előremenő vízzel. A konvekciós fűtés kevesebbet működik, ezekben az inaktív időszakokban a hőtároló adagolja, sugározza az eltárolt hőmennyiséget.

phf webáruház, elektromos fűtőtest árak

Ablaknyitás érzékelés

Fontos szempont az elektromos fűtés vezérlése témában. Mindenképpen fontos megemlíteni a szellőztetést figyelő funkciót, amelyet 2018-ban már nemcsak a francia, hanem az ADAX NEO és GLAMOX DT fűtőpanelek is tudnak. Szellőztetéskor nem kell a fűtéshez nyúlni, levenni, kikapcsolni, mivel a hirtelen lecsökkenő hőmérsékletet érzékelve fagyvédelemre kapcsolnak automatikusan, majd visszaállnak a korábbi állapotba, amikor is a szellőztetést már nem érzékelik.

Távollétfigyelés – jelenlét érzékelés

Jelenlét érzékelés a termosztátban? Igen, a Solius Ecodomo ezt is tudja! Akkor sincs gond, ha munkába indulás előtt elfelejtjük bekapcsolni az ECO programot, ugyanis egy aktiválható mozgásérzékelő figyeli a helyiséget. Amennyiben 30 percig nem észlel mozgást, akkor első lépésben a beállított hőmérsékletet csökkenti 1 fokkal. Újabb fél óra elteltével – ha időközben nem volt mozgás – még 1 fokkal csökkenti a beállított hőmérsékletet. Az azt követő fél óra elteltével már nem egy fokot csökkent, hanem átvált ECO módba, azaz a beállított hőmérsékletet engedi 3,5 fokkal csökkenni. Hazaérkezéskor, mozgást érzékelve ismét az általunk beállított hőmérsékletre fűti fel a helyiséget.

Ezt a funkciót a hazai palettából még tudja az ATLANTIC ALTIS WIFI fűtőpanel is!

A távoli elérés az elektromos fűtések vezérlése területén egyre divatosabb és persze hasznos funkció is. Az okostelefonos elérés és szabályozhatóság már a komolyabb norvég fűtőpanelek tudásában is benne van: ADAX NEO WIFI, ADAX CLEA WIFI. Egyszerűvé válik a Wifi-vel ellátott nyaralók gazdaságos működése vagy egyszerűen vezérelhetjük lakásunk fűtését is, ha az általában használt program mód hirtelen változik.

Az alábbiakban a 2000W-os panelek közül a fejlettebb vezérlésű norvég ADAX NEO, a francia NIRVANA és a szintén francia Atlantic Solius Ecodomo fűtőtesteket vetjük össze fűtésvezérlésüket tekintve.

Solius Ecodomo (kifutott)
NIRVANA ADAX NEO ADAX NEO WIFI
Vezérlés (termosztát) típusa Elektronikus Digitális Digitális s5 WIFI digitális
Érzékenység 0,1 Cfok 0,1 Cfok 0,5 Cfok 0,3
Teljesítmény 2000W 2000W 2000W 2000W
Fűtési mód konvekció+infra konvekció+infra+hőtárolás konvekciós konvekciós
Méretek (hossz./magasság) 1035/450 1163/615 1400/370 1400
Garancia (év) 2+1 2+1 5 5
Földelés nem igényel nem igényel igényel
Színek fehér fehér fehér, piros, szürke, fekete
Felhasználhatóság önálló és kiegészítő fűtés önálló és kiegészítő fűtés önálló és kiegészítő fűtés
Gyerekzár + + + +
Fröccsenő víz elleni védelem + + +
Programozható interface-szel igen + + +
Kalibrálható termosztát + + + +
Szellőztetés figyelése + + +
+
Távollét figyelése (mozgásérzékelő) +
Gazdaságos hőmérséklet kijelzése + +
Rögzíthető max. beállítható hőmérséklet + +
Ár (bruttó) 96.500.-Ft 157.500.-Ft
83.000.-FT
93.000.-FT