Fűtőpanel felszerelése egyszerűen, helyesen

Hogyan szereljük fel egyszerűen a fali fűtőpaneleket?

Elektromos fűtőpanel felszerelése, fali fűtőtestek szerelése

Elektromos fűtőpanel felszerelése, szerelése fali konzol segítségével helyes magasságban és irányban.

Miért is szeretjük a fűtőpaneleket karbantartás nélküli használatuk és egyszerű működésük mellett? Azért, mert rendkívül egyszerűen üzembe helyezhetőek. Azaz a vásárlás és hazavitel vagy futáros megrendelés után akár már 20-30 perc múlva élvezhetjük az elektromos fűtőtestek, konvektorok melegét.

Az elhelyezés a barkácsolásban járatos Vásárlóinknak semmilyen gondot nem okoz, de sokunknak nem minden egyértelmű. Ezért is szenteltünk külön oldalt az ezzel kapcsolatos problémák tisztázására.

1. A legrosszabb elhelyezés, amivel találkoztunk

A villanyszerelő esete, aki soha sem olvassa el a használati utasítást. Debreceni boltunkban nemrég vásároltak egy Atlantic konvektort. A tulajdonos egy nap múlva visszahozta, hogy nem működik. Mivel nagyon ritkán előfordul, hogy egy belső csatlakozó saru lecsúszik , a nagy forgalom miatt nem néztük meg, hanem azonnal adtunk egy másik készüléket a javítás helyett. Egy nap elteltével a Vevő villanyszerelője keresett meg telefonon, hogy miért forgalmazunk mi ilyen rossz készülékeket, mert az új sem működik.

Néhány perc alatt kiderült, hogy nem volt elég, hogy a tulajdonos kívánságára a 2 m magasságig csempézett fürdőszobában, a csempézett rész fölé fúrták a konzolt (majdnem a plafonnál volt a teteje). Ami a legmeglepőbb, hogy fejjel lefelé, hiszen a termosztát csak így volt látható! És most nézzük, hogy mik is voltak a hibák.

Az elektromos fűtőpanel felszerelése, legyen az norvég vagy francia, kis tömege (súly) miatt gipszkarton falnál vagy fa lambériás falburkolatnál sem okoz különös gondot. Itt normál gipszkartonhoz való nagy menetes tiplit használjunk, faburkolatnál a sima facsavar is elég.

Tégla vagy Ytong falnál általában 6mm-es tiplivel oldható meg a feladat egy egyszerű ütve fúró segítségével.

Az  ERP Ready fali fűtőpanelek csomagjában van szerelőkeret vagy más néven fali konzol, melyet a falon rögzítve, arra felakasztható és fixálható maga a panel.

fűtőpanelek felszerelése, falikonzol

2.Fűtőpanel felszerelése – magasság

A jobboldali ábrán egy Glamox  norvég fűtőpanel minimális felszerelési méretei láthatóak. A rajzokon általában nem, de honlapjainkon illetve a webáruházunkban is mindig szerepel a fűtőpanelek optimális rögzítési magassága, azaz a padlószinttől a panel aljának a távolsága.

Ez szinte kizárólag 10-15 cm!

Miért is? Tudni kell, hogy a forgalmazott fűtőtestek nagy része elektromos konvektor, azaz ventilátor nélkül hozza mozgásba a levegőt a hideg és meleg levegő közti fajsúly-különbséget kihasználva.

Tehát nem mindegy, hogy ezt a hőáramlást milyen elhelyezéssel hozzuk létre. Rossz elhelyezéssel elsősorban a fűtőpanel saját termosztátját csapjuk be, minél feljebb helyezzük, annál magasabb hőmérsékletet mér és hamarabb kapcsol ki, mint szeretnénk.

fűtőpanel felszerelési méretek
konvekciós fűtés, hőáramlás

Továbbá a fűtéssel létrehozott „levegő henger” is feljebb kerül, a lábunk hidegben marad. (fentről szívja be a hideg levegőt)

A termosztát hőérzékelője amúgy is a készülék alján van, hogy a feláramló meleg levegő ne csapja be a termosztátot, mi se csapjuk be rossz elhelyezéssel!

Tehát ezért nem megfelelő a fürdőszobai elhelyezésnél is sokat kérdezett hely, pl. a mosógép felett. Ha nincs hely a falon megfelelő magasságban, akkor csak infrafűtés vagy infra fűtőpanel használata jöhet szóba. De míg az infrapanelek mennyezeti elhelyezése természetes, az infra fűtőpaneleket (ATLANTIC SOLIUS) sem tehetjük túl magasra, hiszen a hőenergia egy része konvekciósan kerül a helyiségbe. (40-50 cm-nél feljebb semmiképp nem ajánlott)

3. Felszerelés iránya

Boltjainkba szinte minden nap feltett kérdés, hogy függőlegesen rakhatják-e a helyiségbe, mert a megfelelő teljesítményű panel csak így fér el. A komolytalan, de igaz válasz az, hogy igen, csak nem fog fűteni!

Függőleges elhelyezéssel a korszerű fűtőtest már be sem kapcsol, hiszen borulásvédelem van bennük az esetleges mobil elhelyezéshez. Ha ez nem működne, akkor az elfordításkor a norvég fűtőpanel is hasonlóan működne, mintha letakarnánk. A tervezett meleg levegő mennyiség nem tud kiáramlani, a készülék túlfűt és a termosztát azonnal kikapcsol.

Akinek mégis a keskeny helyen történő elhelyezés szükséges, ajánlom pl. a SOLIUS NEO DIGITAL fűtőpanelt  45 cm szélességben. 1500 és 2000W teljesítményben is forgalmazzuk!

4. Szerelési segítség az egyes típusoknál

A norvég Adax Neo fűtőpanel felszerelése is rendkívül egyszerű. A dobozán belül, azt kinyitva találunk egy felszerelési sablont. Ha a fűtőpanelt kivéve a dobozt a falhoz toljuk és kinyitjuk a tetejét, a belső oldalon csak átjelölve a megfelelő helyen már fúrhatjuk is lyukakat a megfelelő magasságban! Még vízmérték sem kell.