Elektromos konvektorok, konvekciós fűtőtestek összehasonlítása

Elektromos konvektorok összehasonlítása, konvekciós fűtőtestek és fűtés

Elektromos konvektorok összehasonlítása, természetes (ventilátor nélküli) konvekciós (hőáramlásos) fűtés röviden

A konvekciós fűtőtestek fűtésmechanizmusa a következő. A panel alján beáramlik a hideg levegő, mely a panel belsejében az alumínium lamellás fűtőegységen keresztül felmelegszik, és a magas hőmérséklet különbség miatt a felső nyíláson keresztül a beáramlik a légtérbe. (gravitációs fűtés)

A fűtőpanelben tehát nincs ventilátor, sem izzószál („cekasz”), mely égetné és keringetné a port, nem bocsát ki kétséges hatású sugarakat, az egészségre semmilyen ártalmas  fizikai és élettani hatást nem okoz. Egyszerűen, a termodinamika, azaz a hideg és meleg levegő fajsúlykülönbsége elvén működik. A legjobb hatásfokot megfelelő magasságban (padlótól 15-20 cm magasan) a falra szerelve adják le, ebből a magasságból szívják be a hideg levegőt.

elektromos konvektorok,különbségek, hasonlóságok a konvekciós fűtés területén

Ez a legtisztább fűtési mód, a kazánoknál és más rendszereknél lényegesen olcsóbban és egyszerűbben telepíthetőek.

Az általunk forgalmazott elektromos konvektorok  lelke a vezérlésben (termosztát) rejlik. Egy processzor segítségével a vezérlő méri és ellenőrzi a helyiség hőmérsékletét és annak változását, és kiszámítja, hogy a konvektornak mikor kell működnie..

Általában a  felületi hőmérsékletük sem melegebb, mint egy hagyományos radiátor, nem éri el a 60 fokot, azaz nem baleset veszélyesek! A megfelelő fűtésteljesítményt a precíz elektronikus vezérléssel érik el.

A tények azt igazolják, hogy az általunk forgalmazott elektromos  konvektorok és fűtőpanelek közel 100%-os hatékonysággal alakítják hővé az elektromos energiát. A speciális fűtőbetétnek és a precíz szabályozó rendszereknek köszönhetően fogyasztásuk pedig jóval kedvezőbb, mint a hagyományos izzószállal működő berendezéseké.

Elektromos konvektorok fajtái

A konvektorokhoz tartozik a norvég Adax gyár teljes termékválasztéka (Adax Vp10, VP11, a már kifutott ADAX Multi, Glamox TPA és TLO, Adax ECO, Adax Neo, Adax Neo WiFi, Adax CLEA WIFI),

a francia Atlantic gyár induló (F19D, F119D és F120D) szériá és az Altis WIFI is.

A norvég BEHA PV és BT, sőt a török VIGO, a NOIROT Spot-D,  a Thermor Evidence PLUS és az új NYBRO is.

Aki egy áttekintő táblázatot keres, melyet 2000W-os fűtőtestekre dolgoztunk ki:

hasonlitas-futopanelek-2021


Elektromos konvektorok, KONVEKCIÓS FŰTŐTESTEK JELLEMZŐI

Fogyasztás

Alapjaiban igaz, hogy az általunk forgalmazott  elektromos konvektorok gyakorlatilag hasonlóan fogyasztanak hasonló körülmények között (pl. ha folyamatosan működnek) , közelítve a 98% hatásfokot. Nyilván néhány százalék különbséget jelenthet a fűtőbetét alakja, de inkább számít a vezérlés pontossága (hiszterézise), azaz hogy a termosztát mennyivel engedi alá és fölé a beállított hőfokhoz képest a fűtést illetve a programozhatóság (a csökkentett hőmérsékletű ECO módot tudjuk előre beprogramozni a hét folyamán) is.

Minél kisebb a hiszterézis, annál gazdaságosabb a működés. Pl. egy átlagos fűtőtest 22 fokra állítva 21,5 és 22,5 C fok között tartja a hőmérsékletet. A legkisebb hiszterézissel a francia fűtőtestek dolgoznak!


A fűtés technológiája, fűtőbetét

Minden általunk forgalmazott és fenn említett konvekciós fűtőtest a fűtőtest belsejében elhelyezett lamellás szerkezetű, általában alumínium ötvözet fűtőbetéttel melegíti a keresztül áramló levegőt. Legfeljebb a fűtőbetét alakjában van különbség. Van egysoros, kétsoros és X keresztmetszetű is, ahol az „X type” számít a legfejlettebbnek. (Nem bizonyított, de néhány százalékkal jobb hatásfokot adhat!

(Azt azért jó tudni, hogy e lamellás fűtőbetéteket csak néhány cég készíti a világon az összes elektromos fűtőtest gyártónak)

Az Atlantic  Altis  pl. kétsoros, a Radialight Stylo és Adax Neo  és a BEHA konvektorok „X” keresztmetszetű fűtőbetéttel rendelkeznek.

Szigetelés, érintésvédelem

Az Adax VP10 kivételével minden fűtőtestünk kettős szigetelésű, azaz földelést nem igényel a felszereléskor!

Általában IP24 az érintésvédelmi fokozatuk, azaz elvileg fröccsenő víz elleni védelemmel rendelkeznek.

Az Adax gyár készít külön fürdőszobába szánt szériát is, ahol a vezérlés védelmének is külön figyelmet fordítanak. (Adax VPS és GLAMOX TPVD)

Túlmelegedés elleni védelem

Gyakorlatilag mindegyik elektromos konvektor tartalmazza! Azaz a fűtőbetét hőmérséklete szabályzott, nem égeti a port és egyéb szennyeződéseket, kímélve ezzel egészségünket és pénztárcánkat is!

elektromos konvektorok fűtőbetétje

Elektromos konvektorok garanciája

Az elektromos konvektorok közül kiemelendő a norvég fűtőtestek  5 éves cseregaranciája! Az ATLANTIC elektromos fűtőtestek garanciája már szintén 5 év, mely 2 év gyártói és 3 év importőri garanciából áll össze.

Ez tapasztalatunk szerint a gyakorlatban persze majdnem mindegy, hiszen a fűtőtestek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, így a hibalehetőség és meghibásodás veszélye is rendkívül csekély a sokéves tapasztalatok alapján is.

Nagyság, hossz

Sokszor probléma az elhelyezhetőség. A lényeg: mindig vízszintesen kell elhelyezni a konvektort és a fűtőpanelt, kivéve a külön erre a célra gyártott függőleges elhelyezhetőségű fűtőtesteket. (Igen van: olasz DEKO vagy Atlantic francia fűtőtesteknél)

Összességében elmondható, hogy a norvég panelek teljesítményükhöz képest viszonylag hosszúak (pl. Glamox 2000w-os: 167 cm), a francia Atlantic pedig a legkisebb helyen elhelyezhető kompaktabb elektromos fűtőtest.

Adax neo fűtőpanel alapszínek, színek

Termosztát, vezérlés

A legegyszerűbb termosztát típusoknál általában tekerhető tárcsával kell beállítanunk a hőmérsékletet. A vezérlés a megadott hőfok elérésekor mechanikusan (kis kattanással bimetállal) vagy elektronikusan (hangtalanul) szakítja meg az áramot a fűtőbetét körében. A mechanikus termosztát nagy hiszterézissel (kissé érzéktelenül) működik, nagyobb túlfűtést és lehűlést engedélyez, így többet is fogyaszt.

Mechanikus termosztát az Adax VP10, VP11 szériáinál kapható. Az Atlantic és Radialight fűtőtesteket nem forgalmazzuk csak elektronikus termosztáttal.

Az Atlantic legegyszerűbb fűtőtestjei is elektronikusak, kiegészítve a norvégoknál megszokott vezérlést egy tolókapcsolóval, mellyel felülvezérelhető a tárcsa, ki-bekapcsolás, fagyvédelmi, ECO-csökkentett mód, éjszakai és program mód lehetőséggel. Külön említést érdemel, hogy mind a tárcsa, mind a tolókapcsoló rögzíthető! (gyerekvédelem)

A program mód opcionális kiegészítővel (interface) lehetőséget ad heti programozásra a későbbiekben.

Összességében az alsó árkategóriában az Atlantic adja a korszerűbb és precízebb vezérlést!

Vezérlési „csemege” a Radialight Stylo termosztátja, mely a hőmérséklet érzékelésen belül, gyakorlatilag teljesítményszabályzást is végez a tárcsa állásától függően úgy, hogy a fűtőbetét működésének megfelelő idejű periodikus szüneteltetésével csökkenteni és növelni tudja a kiáramló levegő hőmérsékletét!

elektromos konvektorok termosztátja, vezérlése

Beszerelés, beüzemelés

Az ERP szabványt kielégítő fali elektromos konvektorok csomagja tartalmazza a fali konzolt, melyet 4 csavar segítségével rögzítve a falon, arra a fűtőtestet felakasztva és rögzítve azonnal fűthetünk. Van lehetőség mobilitásra is, kapható láb is, a legolcsóbban az Atlanticnál juthatunk hozzá. Sőt vannak kifejezetten mobil változatok is, az F19D és a F119D konvektorok. Fontos a fal melletti elhelyezés, hogy a konvekciós gravitációs hőáramlás megfelelően kialakulhasson. (Szoba közepén vagy sarokban elhelyezve a fűtés le is állhat idő előtt, mert a levegőáramlás lelassul, a beépített termosztát már azt érzékeli, hogy a hőmérséklet rendben van.

Gyártó és minőség

A hagyomány, hírnév, háttér, kapacitás és minőség szempontjából alig van különbség gyáraink között, A norvég ADAX 60 éves, a francia Atlantic több, mint 40 éves (17 európai gyáregységgel), az olasz Radialight 80 éves múltra tekint vissza.

Design, külső

Itt mindenkinek a szíve joga, saját szubjektív véleménye a meghatározó. Talán inkább az a kérdés szokott felmerülni, hogy azonos árkategórián belül – ha egyéb tulajdonságuk hasonló -, melyik az elegánsabb forma vagy pl. melyik a kevésbé balesetveszélyes mechanikai sérülés szempontjából.

Itt talán az alsó árkategóriában van egyértelmű nyerő: az Adax Vp10 és 11 szériával szemben jóval alacsonyabb ára mellett általában az Atlantic F119D és F129D vagy a Noirot Spot-D szériát választják vevőink: minőségibb kidolgozás, lekerekített forma, védelem a mechanikai sérülés ellen…

Ár- érték arány

Alsó árkategória: itt a Radialight nem jut labdához ára miatt. Nyerő lehet az ATLANTIC F119D és F120D sorozat az Adax VP10 és 11-el szemben, mert olcsóbban kínál jobb vezérlést, formaterve elegánsabb, alapból elektronikus termosztátos több funkcióval és kis helyen is elfér.

Közép kategória: Ez a norvég fix termosztátos BEHA WIFI területe, mely a Glamoxnak is ellenfele. Alapesetben a GLAMOX ET termosztátos (manuális) kivitelével hasonlítható (KIFUTOTT), de kiegészítve az energiatakarékos időzítő modullal már a DT termosztátos kivitellel is összevethető.

A Glamox cserélhető termosztátjával elérhető a heti program mód  (DT termosztát).

Felső árkategória: Itt a konvekciós fűtéseknél már csak az Adax Neo sorozat marad digitális programozható vezérlésével, X keresztmetszetű fűtőbetétjével, design díjas külsejével. 2017-es újítás az ADAX NEO WIFI, mely már okostelefonos távoli elérést kínál.

Sajnos azonban árával már az infrafűtéssel kombinált fűtőpanelek osztályába lép! Nézzen be a fűtőpanel menübe!

phf webáruház, elektromos fűtőtest árak