Elektromos fűtés, fűtőpanelek fogyasztása, tapasztalatok, vélemények

Elektromos fűtés fogyasztása, fűtőpanel tapasztalatok, vélemények, fűtésigény

Fűtőpanelek fogyasztása, elektromos fűtés vélemények

Mennyi az elektromos fűtés fogyasztása? Mennyi lesz a rezsi? Pörgeti-e a villanyórát?

Rengeteg ember első kérdései ezek az elektromos fűtéssel való ismerkedés során. Amikor “kicsit” hosszabb lesz a válasz, mint számítanak rá, azt hiszik, hogy ki akarunk bújni a válaszadás alól. Pedig csak egy példa: ha ugyanezt megkérdezik egy hagyományos fűtéstechnikai szaküzletben –  “Mennyit fog fogyasztani ez a kazán a 100m2-es házamban? “- nemhogy választ nem kapnának, hanem még ki is nevetnék emiatt, hiszen a fogyasztás nemcsak a fűtőkészülék fajtájának a függvénye! Ezért is kérem olvassák el a következőket.

Meghatározó tényezők – elektromos fűtés fogyasztása területén

Ha tudjuk azt, hogy mennyi energiát kell egy adott helyiségbe pótolnunk ahhoz, hogy szinten tudjuk tartani a helyiség hőmérsékletét, pontosan tudnánk a fogyasztást is. Ezt még egy energetikai számítás is nehezen találja el, hiszen a körülmények minden évben változnak.

Miket kell figyelembe venni a számításnál?

– Hány fokon használjuk a termosztátot: az már köztudatban van, hogy 1 C fok változtatás a termosztáton nagyjából 5-6% fogyasztásváltozást okoz, azaz ha 20 fok helyett 25 C fokon szeretünk élni, máris 30% a többletünk.

– Épület hőszigetelési tulajdonságai: Sokan úgy gondolják, hogy elég a becsléshez a lakás nagysága, de ugye egy ugyanolyan alapterületű vályog vagy kőház  fűtése többszörösét is fogyaszthatja egy mai korszerű, 30 cm fal + 15 cm hőszigeteléssel rendelkező házénak…

– Kinti hőmérséklet: Minél hidegebb van kinn, annál nagyobb a külső és a belső hőmérséklet különbsége, és egyre több energiát kell bevinni ahhoz, hogy a belső beállított hőmérséklet szinten maradjon.

– Szomszédok hatása (ha van) : Társasházban egyik legjobban befolyásoló tényező lehet, hogy mennyire van körbefűtve az adott lakás.

– Kültérrel érintkező falak száma

Az sem mindegy, hogy az adott helyiségben hány fal érintkezik közvetlenül a környezettel közvetlenül, pl. egy 2 vagy 3 külső fallal rendelkező sarokszoba fogyasztása és teljesítmény igénye 30-40%-al is nagyobb lehet az egyhez képest.

Sokan már kész adatokkal érkeznek hozzánk, azonnal közlik a fűtendő helyiség légm3-ét. Mi mindig próbálunk visszatérni – ha tapasztalatok szerint is – , az alapterület, belmagasság értékekhez. Hiszen a manapság elterjedt W/m3 számítás nem igazán tükrözi a valós hőenergia leadást!

A hőleadás-hőveszteség bizony a lehűlő felületek nagyságától, hőszigetelési tulajdonságaitól függ elsősorban. A m3-es számítás valahol talán az átlagos (2,7-3,0 m) belmagasságú lakásoknál használható viszonylag jól csak közelítésképp!

Ennyi ismeretlennel nem lehet pontos eredményt mondani! (Sokszor mondom vásárlóinknak a jól ismert kérdés feltételekor, hogy nem tudjuk pontosan megmondani, még kb. is nehezen. Próbálja meg pl. egy gázkazánokkal foglalkozó üzletben feltenni a kérdést, még közelítőleg sem kap választ!!)

Látható, hogy a fogyasztás nem is az adott készüléktől függ elsősorban, hanem a körülményektől, azaz az adott helyiség hőveszteségétől.

Keressen bátran, ha kérdése van vagy nem elegendőek az oldalon lévő információk   emailben:

ajanlat (kukac) futesprofi.hu

Elektromos fűtőtestek, fűtőpanelek fogyasztása tapasztalatok alapján

Ahhoz, hogy mégis mondjunk valami megközelítő értékét az elektromos fűtőtestek fogyasztására, és ne “futamodjunk meg” a válaszadás alól, a  tapasztalatokra hagyatkoznánk most.

A sokéves elektromos fűtési tapasztalat, a vásárlói visszajelzések (és számítások is) azt mutatják, hogy egy helyesen méretezett panel effektíven napi 6-8 órát működik a külső hőmérséklet függvényében, azaz a fogyasztáshoz ebből kell kiindulni.

Miért is? Tudni kell, hogy egy helyiség fűtési teljesítmény igényét a “legrosszabb” állapotra határozzuk meg, azaz külső – 18 C fokra és belső 22-23 C fokra. Tehát a maximális teljesítmény arra kell, hogy a fűtőtest ilyenkor is fel tudja melegíteni a szobát megfelelően, azaz maradéktalanul tudja pótolni a hőveszteséget.

Így értelemszerű, hogy mikor kinn enyhébb idő van – vagy a teljesítmény túlméretezett – , a fűtőtest nem működik mindig. Mivel általában az elektromos fűtőtestek (konvektor, fűtőpanel) nem teljesítmény vezéreltek, azaz ha működnek, akkor a teljes teljesítménnyel fűtenek, így szükséges a ki- bekapcsolás.

Ezt a működést teljes mértékben a termosztát irányítja, így annak az érzékenységétől is függ, hogy mikor mennyit tartja bekapcsolva a fűtőbetétet!

Vagyis milyen a hiszterézise: mennyivel engedi túlfűteni és mennyivel a beállított hőmérséklet alatt indítja újra a fűtőtestet. Magyarul: egy átlagos érzékenységű elektromos fűtőtest például 22 C fokra állításnál 21,5 fok alatt  kapcsol be és 22,5 fok elérése után kapcsol ki.

Elektromos fűtés fogyasztását mértük, BT fogyasztásmérővel. Tapasztalat alapján bizonyítva a napi 6-8 órás működési ciklust és a programozható termosztátok óriási szerepét a fogyasztás csökkentésében itt: 

FŰTŐPANEL TESZT

Fogyasztás számítása gyorsan

Hasonlítva a gázfogyasztás egész évre szétosztott havidíjas rendszeréhez, kis számolgatással egy átlagos hőszigetelésű (nem rossz) kb. 60 m2-es lakás elektromos fűtési havidíja 20-25.000.– Ft körül alakulhat mostani áramdíjjal (átalánydíjas elszámolással)!

Hogyan jött ez ki?

Számoljunk 6000W beépített fűtésteljesítménnyel. A fűtési idény 180 nap, napi működésre vegyünk átlagos 6-7 órát.

Így: 6 kW x 180 nap x 7 óra = 7560 kWh

Visszaosztva 12 hónapra: 7560/12 x 37 Ft/kWh = 23.310.-Ft / hónap

Hogyan számoljuk egy helyiség fűtési teljesítmény igényét? 

Általában nem áll rendelkezésre a fűtendő helyiségre vagy lakásra komplett energetikai számítás, mely a lehűlő felületek, hőszigetelések, ablakok, stb. függvényében meghatározza  az adott helyiség fűtési teljesítmény igényét a leghidegebb téli napokra. Így kiindulásképp elfogadható egy átlagos 30-35 Watt/légköbméter teljesítményigény. Például egy normál belmagasságú (2,7m) 20 m2-es szobába a számolt 1890 W miatt egy db 2000 Wattos fűtőpanelt kell alkalmaznunk.

Fontos tudni, hogy ez a kiindulás inkább csak egy átlagszám, melyből pl. megtudhatjuk, hogy elég lesz-e a rendelkezésre álló Amper, szükséges-e hálózatfejlesztés, mielőtt egyáltalán elektromos fűtésben gondolkozunk.

Elmondható, hogy a Magyarországon az ingyenesen rendelkezésre álló 32 Amper az alapfogyasztás mellett kb. egy 40-50 m2 lakás elektromos fűtésének kiszolgálására elegendő biztonságosan.

Vigyázni kell a méretezéssel, mert ha véletlenül alul méretezi a fűtőpanelt, tehát az nem tudja a kifűteni a helyiséget, akkor mindaddig folyamatosan fog működni a készülék, amíg nem éri el a beállított hőmérsékletet. De mivel ezt nem képes elérni,  folyamatosan fog működni. Például ha egy helyiségbe kellene a 2000 W-os fűtőpanel, de csak 1000 W-osat szerelnek be, akkor a fogyasztás a 16 kWh helyett 24 kWh lesz a folyamatos működés miatt!!

A pontos fűtés teljesítményigényhez, a várható fogyasztás számításához tehát  forduljon hozzánk, keresse bemutatótermeinket és elérhetőségeinket vagy használja az Önöknek fejlesztett fűtési teljesítmény méretező kalkulátorunkat!