Fűtőpanelek fogyasztása, tapasztalatok, vélemények

Elektromos fűtés fogyasztása, fűtőpanel tapasztalatok, vélemények, fűtésigény

Mennyi az elektromos fűtés, a fűtőpanelek fogyasztása? Mennyi lesz a rezsi? Pörgeti-e a villanyórát?

Rengeteg ember első kérdései ezek az elektromos fűtéssel való ismerkedés során. Amikor „kicsit” hosszabb lesz a válasz, mint számítanak rá, azt hiszik, hogy ki akarunk bújni a válaszadás alól. Pedig csak egy példa: ha ugyanezt megkérdezik egy hagyományos fűtéstechnikai szaküzletben –  „Mennyit fog fogyasztani ez a kazán a 100m2-es házamban? „- nemhogy választ nem kapnának, hanem még ki is nevetnék emiatt, hiszen a fogyasztás nemcsak a fűtőkészülék fajtájának a függvénye! Ezért is kérem olvassák el a következőket.

elektromos fűtés fogyasztása, fűtőpanelek rezsije
Fűtőpanelek fogyasztása, elektromos fűtés vélemények

Miket kell figyelembe venni a számításnál, mitől is függ a fűtőpanelek fogyasztása?

Meghatározó tényezők – elektromos fűtés és fűtőpanelek fogyasztása területén

Ha tudjuk azt, hogy mennyi energiát kell egy adott helyiségbe pótolnunk ahhoz, hogy szinten tudjuk tartani a helyiség hőmérsékletét, pontosan tudnánk a fogyasztást is. Ezt még egy energetikai számítás is nehezen találja el, hiszen a körülmények minden évben változnak.

– Hány fokon használjuk a termosztátot: az már köztudatban van, hogy 1 C fok változtatás a termosztáton nagyjából 5-6% fogyasztásváltozást okoz, azaz ha 20 fok helyett 25 C fokon szeretünk élni, máris 30% a többletünk.

– Épület hőszigetelési tulajdonságai: Sokan úgy gondolják, hogy elég a becsléshez a lakás nagysága, de ugye egy ugyanolyan alapterületű vályog vagy kőház  fűtése többszörösét is fogyaszthatja egy mai korszerű, 30 cm fal + 15 cm hőszigeteléssel rendelkező házénak…

– Kinti hőmérséklet: Minél hidegebb van kinn, annál nagyobb a külső és a belső hőmérséklet különbsége, és egyre több energiát kell bevinni ahhoz, hogy a belső beállított hőmérséklet szinten maradjon.

– Szomszédok hatása (ha van) : Társasházban egyik legjobban befolyásoló tényező lehet, hogy mennyire van körbefűtve az adott lakás.

– Kültérrel érintkező falak száma

Az sem mindegy, hogy az adott helyiségben hány fal érintkezik közvetlenül a környezettel közvetlenül, pl. egy 2 vagy 3 külső fallal rendelkező sarokszoba fogyasztása és teljesítmény igénye 30-40%-al is nagyobb lehet az egyhez képest

Sokan már kész adatokkal érkeznek hozzánk, azonnal közlik a fűtendő helyiség légm3-ét. Mi mindig próbálunk visszatérni – ha tapasztalatok szerint is – , az alapterület, belmagasság értékekhez. Hiszen a manapság elterjedt W/m3 számítás nem igazán tükrözi a valós hőenergia leadást!

A hőleadás-hőveszteség bizony a lehűlő felületek nagyságától, hőszigetelési tulajdonságaitól függ elsősorban. A m3-es számítás valahol talán az átlagos (2,7-3,0 m) belmagasságú lakásoknál használható viszonylag jól csak közelítésképp!

Ennyi ismeretlennel nem lehet pontos eredményt mondani! (Sokszor mondom vásárlóinknak a jól ismert kérdés feltételekor, hogy nem tudjuk pontosan megmondani, még kb. is nehezen. Próbálja meg pl. egy gázkazánokkal foglalkozó üzletben feltenni a kérdést, még közelítőleg sem kap választ!!)

Látható, hogy a fogyasztás nem is az adott készüléktől függ elsősorban, hanem a körülményektől, azaz az adott helyiség hőveszteségétől.

Keressen bátran, ha kérdése van vagy nem elegendőek az oldalon lévő információk   emailben:

ajanlat (kukac) futesprofi.hu

Elektromos fűtőtestek, fűtőpanelek fogyasztása tapasztalatok alapján

Ahhoz, hogy mégis mondjunk valami megközelítő értékét az elektromos fűtőtestek fogyasztására, és ne „futamodjunk meg” a válaszadás alól, a  tapasztalatokra hagyatkoznánk most.

A sokéves elektromos fűtési tapasztalat, a vásárlói visszajelzések (és számítások is) azt mutatják, hogy egy helyesen méretezett panel effektíven napi 6-8 órát működik a külső hőmérséklet függvényében, azaz a fogyasztáshoz ebből kell kiindulni.

Miért is? Tudni kell, hogy egy helyiség fűtési teljesítmény igényét a „legrosszabb” állapotra határozzuk meg, azaz külső – 18 C fokra és belső 22-23 C fokra. Tehát a maximális teljesítmény arra kell, hogy a fűtőtest ilyenkor is fel tudja melegíteni a szobát megfelelően, azaz maradéktalanul tudja pótolni a hőveszteséget.

Így értelemszerű, hogy mikor kinn enyhébb idő van – vagy a teljesítmény túlméretezett – , a fűtőtest nem működik mindig. Mivel általában az elektromos fűtőtestek (konvektor, fűtőpanel) nem teljesítmény vezéreltek, azaz ha működnek, akkor a teljes teljesítménnyel fűtenek, így szükséges a ki- bekapcsolás.

Termosztát szerepe

Ezt a működést teljes mértékben a termosztát irányítja, így annak az érzékenységétől is függ, hogy mikor mennyit tartja bekapcsolva a fűtőbetétet! A fűtőpanelek fogyasztása nagymértékben függ a vezérléstől, a használt termosztát tudásától!

Vagyis milyen a hiszterézise: mennyivel engedi túlfűteni és mennyivel a beállított hőmérséklet alatt indítja újra a fűtőtestet. Magyarul: egy átlagos érzékenységű elektromos fűtőtest például 22 C fokra állításnál 21,5 fok alatt  kapcsol be és 22,5 fok elérése után kapcsol ki.

Elektromos padlófűtés fogyasztása jóval kedvezőbb, mint az egyszerű fűtési mechanizmusú, de jól vezérelt konvektoroké, fűtőpaneleké. Miért is?

PADLÓFŰTÉS FOGYASZTÁSA

Fogyasztás számítása gyorsan, tapasztalatok alapján

Hasonlítva a gázfogyasztás egész évre szétosztott havidíjas rendszeréhez, kis számolgatással egy átlagos hőszigetelésű (nem rossz) kb. 60 m2-es lakás elektromos fűtési havidíja 20-25.000.– Ft körül alakulhat mostani áramdíjjal (átalánydíjas elszámolással)!

Hogyan jött ez ki?

Számoljunk 6000W beépített fűtésteljesítménnyel. A fűtési idény 180 nap, napi működésre vegyünk átlagos 6-7 órát.

Így: 6 kW x 180 nap x 7 óra = 7560 kWh

Visszaosztva 12 hónapra: 7560/12 x 37 Ft/kWh = 23.310.-Ft / hónap

Hogyan számoljuk egy helyiség fűtési teljesítmény igényét? 

Általában nem áll rendelkezésre a fűtendő helyiségre vagy lakásra komplett energetikai számítás, mely a lehűlő felületek, hőszigetelések, ablakok, stb. függvényében meghatározza  az adott helyiség fűtési teljesítmény igényét a leghidegebb téli napokra. Így kiindulásképp elfogadható egy átlagos 30-35 Watt/légköbméter teljesítményigény. Például egy normál belmagasságú (2,7m) 20 m2-es szobába a számolt 1890 W miatt egy db 2000 Wattos fűtőpanelt kell alkalmaznunk.

Fontos tudni, hogy ez a kiindulás inkább csak egy átlagszám, melyből pl. megtudhatjuk, hogy elég lesz-e a rendelkezésre álló Amper, szükséges-e hálózatfejlesztés, mielőtt egyáltalán elektromos fűtésben gondolkozunk.

Elmondható, hogy a Magyarországon az ingyenesen rendelkezésre álló 32 Amper az alapfogyasztás mellett kb. egy 40-50 m2 lakás elektromos fűtésének kiszolgálására elegendő biztonságosan.

Vigyázni kell a méretezéssel, mert ha véletlenül alul méretezi a fűtőpanelt, tehát az nem tudja a kifűteni a helyiséget, akkor mindaddig folyamatosan fog működni a készülék, amíg nem éri el a beállított hőmérsékletet. De mivel ezt nem képes elérni,  folyamatosan fog működni. Például ha egy helyiségbe kellene a 2000 W-os fűtőpanel, de csak 1000 W-osat szerelnek be, akkor a fogyasztás a 16 kWh helyett 24 kWh lesz a folyamatos működés miatt!!

A pontos fűtés teljesítményigényhez, a várható fogyasztás számításához tehát  forduljon hozzánk, keresse bemutatótermeinket és elérhetőségeinket vagy használja az Önöknek fejlesztett fűtési teljesítmény méretező kalkulátorunkat!