Elektromos fűtés gyakori kérdések, GYIK

Elektromos fűtés gyakori kérdések, GYIK

Elektromos fűtés gyakori kérdések, Amper, Watt, IP, mi van? …

 

Gyakori kérdések elektromos fűtésMilyen villamoshálózatra van szükség az elektromos  fűtőpanelek (konvektorok..) működéséhez? 

A közhiedelemmel ellentétben nincs szükség 3 fázisos hálózatra. Ezek a norvég és francia fűtőtestek nem nagyfeszültségről működnek, hanem normál, 230V-ra van szükség az üzemeltetéshez. Problémát csak a rendelkezésre álló Amper okozhat.

Általánosságban elmondható, hogy kisebb lakások (30-50m2) átállásánál az ingyenes 32A elég lehet! (ez az alapterület annál nagyobb, minél jobb a lakás hőszigetelése)

Ha nagyjából kiszámolta a lakásába szükséges fűtésteljesítményt, akkor a kapott wattot ossza el 230-al és megkapja a fűtéshez szükséges áramerősséget.

(Pl. 4500W összteljesítményhez 4500/230= 19,6 Amper szükséges)

Szakembereinkhez is fordulhat nyugodtan! Árajánlat kérésekor erre is kitérünk, mindig megküldjük a működtetéshez szükséges Amper szükségletet!

Ha nincs elegendő Amper a lakáshoz, akkor érdeklődjön a fejlesztés lehetőségeiről szolgáltatójánál.


Legjobb elektromos fűtéseink: NYERTESEK


Mit tegyek, ha nincs elegendő Amper a lakásomhoz?

Fontos tudni, hogy ma Magyarországon 32 Amper biztosítása ingyenesen jár az áramszolgáltatótól. Azaz, ha csak 16 vagy 25Amper van otthon, egy igénybejelentéssel ez ingyenesen felnövelhető 32-ig. Hálózatfejlesztés – ami költséggel jár – csak efelett szükséges.


Hány watt összteljesítményű fűtőtestet használhatok otthon, ha mást nem használok a fűtéssel együtt?

16 Amper 3.680 Watt

25 Amper 5.750 Watt

32 Amper 7.360 Watt

üzemeltetéséhez elég!


Mi pontosan a fröccsenő víz elleni védelem és mit jelentenek általában az IP számok?

Első számjegy Második számjegy
Érték Jelentés Érték Jelentés
0 Nem védett 0 Nem védett
1 >50 mm átmérőjű testek ellen védett (kézfej) 1 Függőlegesen csepegő víz ellen védett
2 >12 mm átmérőjű testek ellen védett (ujj) 2 Függőlegestől 15°-ig eltérő csepegő víz ellen védett
3 >2,5 mm átmérőjű testek ellen védett (szerszám) 3 Esővíz ellen védett. A függőlegeshez képest legfeljebb 60°-os szögben érkező permetező víz ellen védett.
4 >1 mm átmérőjű testek ellen védett (vezeték) 4 Fröccsenő víz ellen védett (minden irányból)
5 Porlerakódás ellen védett. A por behatolását teljesen nem akadályozza meg, de a bejutás mértéke a működést nem akadályozza. 5 Vízsugár ellen védett (minden irányból)
6 Por behatolása ellen védett 6 Erős vízsugár ellen védett
7 Időszakos vízbe merítés ellen védett
8 Tartós vízbe merítés ellen védett
9K* Fokozott védettség vízbe merítés, és nagynyomású tisztítás hatásai ellen.

 

Azaz pl. az IP24 védettség fröccsenő víz elleni védelmet jelent és az ujjunkat sem tudjuk bedugni veszélyes helyre:)

 


Gyakori kérdések, elektromos fűtésMi történik áramszünet esetén, mi lesz, ha elmegy az áram?

Áramkimaradás idején a panelek leállnak a fűtéssel, teljesen ugyanúgy, mintha gáz központi fűtésünk lenne.

A panelek 15-20 percen keresztül képesek fenntartani a beállított hőfokot ezt követően már a helység szigetelésén múlik, hogy milyen lassan hűl le a hőmérséklet. Manuális (mechanikus és elektronikus) termosztátokkal felszerelt ADAX panelek esetén az áramszünet végén a bekapcsolva hagyott berendezések zavartalanul működnek tovább.

A digitális programozhatósággal ellátott panelek is legalább 24 óráig megtartják programjukat, ezután beállnak az alap 22 Cfokra.


Mekkora fűtőpanelt válasszak?

Megfelelő szigetelés és 2,7 m belmagasság alatt kb. 32-35 W fűt be 1 légköbmétert. Ha a minimálisan szükségesnél nagyobb teljesítményű panelt választ, az nem fog lényegesen több energiát felhasználni, hiszen a fűtendő légtér paraméterei nem változnak, illetve mivel gyorsabban eléri a kívánt hőfokot, így ritkábban kell bekapcsolnia. Ez persze csak egy átlagszám, vásárlás előtt lehetőleg egyeztessen kollégáinkkal!

Elektromos fűtés gyakori kérdések


Ha lehet, használja a teljesítmény kalkulátorunkat:   KALKULATOR


Gyakori kérdések, elektromos fűtés

Kiegészítő fűtést szeretnék. Melyik panelt válasszam?

Fontos tudni azt, hogy a különböző elven működő fűtésrendszerek energiája nem minden esetben adódik össze.  Emiatt a kiegészítő, vagy rásegítő fűtést első sorban úgy érdemes méretezni, mintha az egész helyiséget csak elektromos fűtőpanelekkel fűtenénk. Ugyanis ha alul méretezzük a „rásegítést”, akkor nem lesz képes, vagy csak nagyon drága üzemeltetési költséggel, tovább fűteni a szobát.

Lássuk ezt egy egyszerű példán keresztül: egy 20m2-es 2,6 belmagasságú, megfelelő szigetelésű szobát szeretnénk befűteni. Ezt tökéletesen egy 2000W-os ADAX panellel lehet megoldani. Abban az esetben, ha van másfajta fűtési lehetőség is a helyiségben, csak az nem képes 18°C-nál nagyobb hőfokot produkálni, de a felhasználó 22°C-ot szeretne elérni, szükség van kiegészítésre. Nyilván ez nem oldható meg fele akkora teljesítményű, 1000W-os fűtőpanellel, mert az nem lenne képes felfűteni a teljes szobát.

Tehát ebben az esetben szükséges a 2000W-os panelt beépíteni. Ha az 1000 wattos panelt építenénk be a +4°C megtermelése dupla annyi energiába, így kétszer annyi forintba kerülne. Ebből látszik, hogy a kisegítés, tehát a 4°C megtermelése akkor érhető el gazdaságosan, ha a teljes szobára méretezzük a berendezést és nem megsaccolni próbáljuk, hogy melyik panel lesz jó a legkisebbek közül.


 Nagy belmagasságú a lakásom, 3,5 m. Van olyan elektromos fűtés, ami itt is hatékony?

A nagy belmagasságú lakásoknál a hagyományos konvekciós fűtésekkel elért eredmény sajnos nem épp gazdaságos. Ismeri mindenki,. hogy ha a padlószinten 20 fok van, akkor a mennyezet alatt akár 30-32 fok is lehet…A közvetlenül a levegőt fűtő konvektorokból kiáramló meleg levegő itt egyből a mennyezet alatt landol és elég nehezen forog vissza a másik oldalon..Ugye itt érvényes: a meleg felfelé száll, azaz helyesen a meleg levegő!

A meleg, azaz a hőenergia lenn tartható a testeket, tárgyakat közvetlenül fűtő infra fűtő panelekkel. Itt az infrafűtés a tárgyakban, padlóban, falakban elnyelődik, ami utána újra visszasugárzódik és persze eközben a levegő is szépen melegszik, amit termosztáttal mérünk és szabályozhatóvá válik az infrafűtés.

Itt a padlónál 20 fok, mennyezetnél 24 fok a jellemző…

Tehát ilyen helyre az elektromos konvektorok (pl. norvég fűtés) nem ad megfelelő megoldást, termékeinkből tökéletes választás a „valódi fűtőpanelek„.

Atlantic Solius vagy Nirvana...(KATT IDE BŐVEBB INFÓÉRT)


Hogyan történik az elektromos panelek felszerelése?

A panelek felszerelése szakembert nem igényel (kivéve fürdőszobában vagy „vizes” helyiségekben). A levehető fali konzolok – melyek mindig a csomag részei – segítségével könnyen a falhoz rögzíthetőek, majd ezt követően a hálózatra kell őket csatlakoztatni.

Amennyiben ön szakember segítségét igényli, kérem keressen fel minket a kapcsolat menüpont alatt található elérhetőség alatt.

Pontosan a fentiek miatt is szeretik a fali fűtőpaneleket: nem kell szakember, nincs villanyszerelői munkadíj a beüzemeléshez!


phf webáruház, elektromos fűtőtest árak

 

Folytatjuk…. írják meg kérdéseiket!  futes (kukac) phf.hu